fbpx
Terug naar het overzicht

Eetgewoontes

Het eten in India is gevarieerd, vers en men gebruikt veel kruiden. Soms wel tot 25 kruiden in 1 gerecht.

Eten met handen

In India eet men met de handen. Het is absoluut niet gelijk met welk hand je eet. Eten doe je met je rechter hand. De linkerhand is onrein en gebruik je bij het toiletbezoek. De handen worden uiteraard eerst gewassen voor ze aan tafel gaan (of op de grond gaan zitten).

Hoe eet je nu met je hand? Je maakt een ‘kommetje’ met je vingers, pakt eten uit je bord, maak een klein bolletje met je rijst en ‘schept’ je eten met je duim in je mond.

Rijst

Indiërs eten veel rijst, zowel ‘s morgens, ‘s middags als ‘s avonds. Toch eten ze enorm gevarieerd.

Ontbijt

eetgewoontes - idli

Als ontbijt eten Indiërs vaakidli (gestoomde rijst)

Eetgewoontes - dosa

of dosa (knapperige pannenkoeken van rijst- en linzenmeel).

eten in India, naan

Ook wordt er chapati of naan (Indiaas brood) gegeten met curd (soort yoghurt), of een zoet rijst gerecht dat lijkt op rijstpap.

Middag- en avondmaal

‘s Middags en ‘s avonds eten ze in India warme rijstgerechten met naan of chapati. Dit zijn enkele populaire gerechten:


thali

Thali is een gerecht met rijst en verschillende kleine gerechtjes, zoals verschillende sausen, groentjes, …

Kip tandoori is een kip gerecht waarbij de kip sterk gekruid is. De kip wordt ondergedompeld in een mengsel van gember, look, yoghurt, peper, komijn en garam masala. Garam masala is een kruidenmengsel van kruidnagel, nootmuskaat, kardemon en kaneel.

briyani

Briyani (ook vaak biryani of biriyani genoemd) is een kruidig rijstgerecht met als kruiden o.a. garam masala, komijn, korianderpoeder, kardemon, kurkuma, peper en zout.
Het wordt zowel vegetarisch als met kip of lam gegeten.
Bij de Briyani wordt er raita geserveerd, een yoghurtsausje met rode ajuinen, peper en zout.

Wil je proeven van het lekkere Indische eten? Probeer dan zelf eens briyani te maken. Er zijn veel verschillende recepten om briyani te maken.

In India eet men weinig of geen rund. De koe is een heilig dier. Vaak eet men ook geen ander vlees, de meeste hindoes zijn vegetariër.

Drinken

Water

Je drinkt best geen kraantjeswater in India! Flessenwater is beter. Het water kan vuil zijn en wordt niet voldoende gefilterd. Het water dat je in restaurants krijgt, mag je drinken, want dat wordt gefilterd. Als je het niet vertrouwt, bestel dan best flessenwater.

Lassi

Lassi is een soort yoghurtdrank met water, kruiden en soms fruit. Een ideale dorstlesser en om af te koelen van het warme weer. De populairste lassi’s zijn sweet lassi en mango lassi.

eten in India, sweet lassi
sweet lassi

Thee

Indiërs drinken massaal thee. Een bekende thee is masala chai of kruidenthee. Men drinkt het vaak met melk. Masala betekent kruiden, chai betekent thee.

eten in India, man in shop serveert chai tea

Theeplantages zien er prachtig uit. Helaas worden de werknemers op de theeplantages onderbetaald. Er werken ook nog veel kinderen op de theeplantages.

Als je India bezoekt, geniet vooral van de vele kleuren en smaken op je bord! Smakelijk!

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief