fbpx
Terug naar het overzicht

Geloof in India

In deze blogpost worden er enkele van de grootste godsdiensten in India toegelicht.

Net als in België leven er in India mensen met een verschillend geloof. Het geloof in India is breed: er leven hindoes, boeddhisten, christenen, joden, moslims en sikhs. India is een land met vrijheid van godsdienst, al zijn er de laatste tijd veel strubbelingen tussen de verschillende religies.

Hindoeïsme

Ongeveer 900 miljoen mensen of 85% van India gelooft in het hindoeïsme.
Alle religieuze teksten van het hindoeïsme staat in het Sanskriet opgesteld. Hindoes zijn tolerant, er zijn geen dogma’s. Er is geen stichter of geen kerkelijke organisatie.
Wel zijn de tempels enkel toegankelijk voor de eigen aanhangers en houden ze zich aan bepaalde gebruiken.

De hindoes geloven in de kringloop van de geboorte, leven, sterven en reïncarnatie of wedergeboorte. Deze kringloop wordt ‘samara‘ genoemd.
De wet van karma bepaalt hoe je terugkeert, het hangt sterk af van hoe je geleefd hebt. Als je met zonden geleefd hebt, keer je terug in een lagere rang. Heb je goed geleefd, keer je terug in een hogere rang.

Er zijn in het hindoeïsme 3 belangrijke goden: Brahma, Shiva en Vishnoe.

Brahma is de schepper van het heelal en de oergod. Hij heeft 4 hoofden en 8 armen.

Image result for brahma
Copywrite Gabriel Perez

In Pushkar staat de bekendste tempel gewijd aan Brahma: Brahmatempel

Shiva - reisgids


Shiva is zowel vernietiger als schepper, heeft 4 armen. Shiva heeft als symbool de fallus (symbool van de vruchtbaarheid) en een drietand. Hij kent verschillende verschijningsvormen.



Shiva zijn levensgezel in Parvati, goddin van de levenskracht.



Gansesh, god van de wijsheid en voorspoed en afgebeeld met een olifantenkop, is hun zoon. Als ‘voertuig’ heeft hij een muis.



Vishnoe (of ook gekend als Krishna, een van de populaire verschijningsvormen van Vishnoe) is de god die de kosmos in stand houdt en het leven beschermt. Hij kan dus verschillende verschijningsvormen aannemen. Hij wordt afgebeeld met een discus en een schelp. Zijn ‘voertuig’ is de mythische adelaar Garuda.



Boeddhisme

De grondlegger van het boeddhisme, Sidharta Gautama (560-480 v.Chr.), leefde in Nepal. In het boeddhisme vindt men dat je gematigd moet leven. De mens moet zich zien te bevrijden uit de kringloop van geboorte, de dood en de wedergeboorte om gelukzaligheid, nirwana, te bereiken. Dit omdat het leed van de mens wordt veroorzaakt door het vasthouden aan het leven.

Boeddhsime - resigids

Het boeddhisme kent geen goden, dogma’s of kerkelijke organisatie, het is meer een filosofie. Het is verdeeld in twee stromingen: het mahayana-boeddhisme die zich richt op universele verlossing van alle levende wezens en het hinayana-boeddhisme die zicht richt op de individuele verlossing van de mens.

Boeddhisme - reisgids

Sikhisme

Het sikhisme is een godsdienst die ontstond in het noorden van India in de 16e eeuw. Men gelooft in 1 god (Hij of Zij) die identiek is voor alle godsdiensten, ongeacht tot welke religie je behoort. God heeft volgens hen geen geslacht.
Je achtergrond, religie, overtuiging, ras of geslacht maakt niet uit, iedereen is er welkom.

Sikhisme - reisgids India

De gebedstempel Hari Mandir of beter bekend als de Gouden Tempel kan je bezoeken in Punjab.

Gouden Tempel - reisgids India

Meer info over het Sikhisme vind je hier.


Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief