fbpx
Terug naar het overzicht

Holi

Holi is een festival dat kleurrijk gevierd wordt in India!

Holi is het begin van het nieuwe jaar volgens de Hindoekalender. Je kan het vergelijken met nieuwjaar bij ons. Je sluit het verleden af en begint met een schone lei. Het is een enorm groot feest dat overal in India gevierd wordt.
Wil je graag eens naar het festival tijdens je reis naar India? Op deze website kan je lezen waar je het best naar toe kan gaan om het mee te vieren.

Kinderen tijdens holi

Holi valt samen met het begin van de lente. In 2020 is dit op 9 maart. Op de eerste dinsdag volgend op de eerste dag van Holi eindigt het feest. In 2020 heeft men een beetje pech, want 9 maart valt op een maandag. Dus ze kunnen maar twee dagen feesten: maandag 9 maart en dinsdag 10 maart.

Gekleurd poeder

Met gekleurd water en gekleurd poeder wens je elkaar een kleurrijk leven toe.
Je toont respect voor je familie, vrienden en vreemden.
De verschillen tussen religie of afkomst, jong of oud, rijk of arm, zijn door de vele kleuren niet meer zichtbaar. Tijdens Holi is iedereen gelijk, ongeacht uit welke kaste je komt, omdat iedereen er hetzelfde uit ziet door de vele kleuren.

De kleuren die tijdens Holi gebruikt worden zijn rood, geel, blauw en groen.
Elke kleur heeft een betekenis. Rood staat symbool voor liefde en fertiliteit, geel is de kleur van kurkuma (kurkuma wordt gebruikt als een natuurlijke remedie), blauw staat voor de god Krishna (zijn huidskleur is blauw) en groen staat voor een nieuw begin.

kleurrijke handen tijdens holi

Volgens verhalen in het Hindoeïsme, is Radha – geliefde van Krishna – de eerste vrouw die overgoten werd met kleuren als een teken van liefde.Men zingt vele liederen over Radha.

Op de avond van Holi wordt er een groot vuur aangestoken. Er wordt gedanst en gezongen met familie en vrienden. Men gelooft dat het vuur de kwaadaardige geesten zal wegjagen. Op deze nacht vieren de Hindoes dat het goede het kwade overwint.

Wereldwijd concept

Ook bij ons en over de hele wereld viert men Holi. Er worden colorruns georganiseerd waarbij iedereen gekleurd poeder in het rond strooit.

Veel van onze Joy-kinderen vieren Holi. Sommige kinderen hebben niet de middelen om Holi te kunnen vieren. Dankzij dat de Joy-ouders onze kinderen steunen, kunnen ook zij Holi vieren.

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief