fbpx
Terug naar het overzicht

Kinderarbeid

Wereldwijd werken er nog steeds 168 miljoen kinderen onder vreselijke omstandigheden. In India is dit 1 op 11 kinderen. 10,1 miljoen kinderen zijn tussen de 5 en 14 jaar: 4,5 miljoen meisjes en 5,6 miljoen jongens.

Kinderarbeid (tussen 5 en 14 jaar) zorgt voor 13% van het werkpersoneel in India:
8,1 miljoen op het platteland en 2 miljoen in de steden.

kinderarbeid, kinderen op de theeplantages

Kinderen werken het meest op theeplantages, katoenplantages, in de mijnen en fabrieken waar ze sloten en lucifers maken.

Kinderarbeid stoppen

Om kinderarbeid helemaal te stoppen zouden overheden, lokale gemeenschappen, organisaties en werkgevers moeten samenwerken en wetten moeten aangepast worden. De kinderen moeten uit de fabrieken worden gehaald en naar school gestuurd worden. Ook hun ouders moeten geholpen worden. Ouders verdienen niet genoeg, waardoor ze genoodzaakt zijn ook hun kinderen te laten werken.

Wet kinderarbeid

In 2016 was er een nieuwe wet rond kinderarbeid in India. De wet zegt dat kinderen onder de 14 jaar alle arbeid verbiedt. Dit sluit aan bij de Onderwijswet van 2009 die zegt dat kinderen onder de 14 jaar recht hebben op gratis onderwijs en ze verplicht zijn naar school te gaan.
India verbiedt dus kinderarbeid tot 14 jaar, maar er zijn ook nog veel jongeren tussen 14 en 18 jaar die moeten werken en niet naar school gaan.

kinderarbeid, kind op vuilnisbelt

De overheid in India zorgde voor gratisoverheidsscholen, maar deze scholen zijn van een laag niveau, leerkrachten komen niet opdagen of geven maar enkele uren per dag les.

Naast de overheidsscholen zijn er ook privéscholen. Alle Joy-kinderen gaan naar een privéschool, waar ze naast de standaardvakken ook Engels leren. Deze privéscholen zijn duurder, maar het onderwijsniveau ligt wel hoger.

Celstraf

Kinderarbeid wordt strenger gecontroleerd en werkgevers kunnen een celstraf krijgen van een half jaar tot 2 jaar (3 maand tot een jaar effectief) en een boete tussen 10 000 en 20 000 roepies (tussen de 127 euro en 254 euro). Na een 2e overtreding krijgen ze een effectieve celstraf van 1 tot 3 jaar.

kinderarbeid, jongen werkt aan auto

Save the children

Er zijn organisaties die zich inzetten voor kinderarbeid, o.a. ‘Save the Children‘, een Nederlandse organisatie. Net zoals Joy for Kids, proberen ze kinderen naar school te sturen. Ze hebben met het project al over de 1000 kinderen gered uit de kinderarbeid. Hier zie je een filmpje over het project.

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief