fbpx
Terug naar het overzicht

Kindhuwelijken

Kindhuwelijken komen nog veel voor in India, zowel bij meisjes als bij jongens. 27% van de kinderen trouwt voor ze 18 jaar zijn, 7% hiervan is onder de 15 jaar.

Schrijnende cijfers. De afgelopen 10 jaar is het cijfer van het aantal kindhuwelijken wel gedaald. Dit doordat er meer ingezet wordt op beter onderwijs.

Copywrite Thomas Reuters Foundation

Bij wet verboden

Kindhuwelijken zijn bij wet verboden in India. In 2006 is de wet aangepast: voor meisjes is het verboden onder de 18 jaar en voor jongens onder de 21 jaar.
Als ouder of eventueel volwassen bruid(egom) kan je een gevangenisstraf krijgen.
Toch zijn er dus nog heel veel ondergedoken kindhuwelijken.

Oorzaken

De oorzaken van kindhuwelijken zijn divers. Armoede speelt een belangrijke rol. Ouders van meisjes moeten een minder hoge bruidsschat betalen als het meisje jonger is. De ouders van het meisje zijn vaak zo arm dat ze geen eten meer kunnen betalen voor hun gezin. Als het meisje trouwt, gaat ze bij haar schoonfamilie wonen en zijn haar ouders zeker dat hun dochter eten krijgt. Het meisje moet dan wel helpen in het huishouden van de schoonfamilie.

Ook jongens worden door gebrek aan inkomen van het gezin jong uitgehuwelijkt. De familie van de bruidegom krijgt een bruidsschat van de bruid, wat hen even meer rijkdom geeft. Dit is echter niet van lange duur, want ze hebben na het huwelijk een mond meer te vullen.

Copywrite EPA

De familie van de bruidegom wil graag dat hun zoon trouwt met een maagd. Daarom willen ze een bruid die zo jong mogelijk is. De ouders van de bruid willen niet dat hun dochter ongewenst zwanger wordt of verliefd wordt op iemand anders, dus huwelijken ze hen vroeg uit.

De ouders van de meisjes en de meisjes zelf weten vaak niet dat ook zij rechten hebben en bv. kunnen en mogen studeren. Generaties lang zijn de meisjes of jongens vroeg uitgehuwelijkt en ze zetten deze traditie verder zonder te beseffen dat het ook anders kan.

Copywrite Saumya Khandelwal

Dit alles heeft ook te maken met maatschappelijke druk. Je moet als ouder of meisje sterk in je schoenen staan om weerstand te bieden aan deze druk.

Meer inzetten op onderwijs

Door meer in te zetten op onderwijs, verklein je de kans op kindhuwelijken. Kinderen gaan langer naar school, waardoor ze pas trouwen nadat ze afgestudeerd zijn.

Strijd mee tegen kindhuwelijken en stuur een kind naar school. Neem een kijkje op deze pagina en ontdek onze jongens en meisjes die jouw steun hard nodig hebben.

kindhuwelijk
Copywrite Stephanie Sinclair
Maya (8 jaar) en Kishore (13 jaar) poseren voor een trouwfoto in hun nieuwe huis in Rajasthan, India.

Hoop

Er is hoop. Sterke vrouwen, zoals Rumi in onderstaand filmpje, zorgen er mede voor dat kindhuwelijken dalen. Ze vertellen vrouwen en meisjes dat ook zij rechten hebben, dat ze kunnen studeren en iets betekenen in deze wereld.

Getuigenissen

Kijk hieronder naar enkele getuigenissen van kindhuwelijken.

Lied

Er is een lied gemaakt tegen kindhuwelijken in Benin. Niet enkel in India zijn er nog kindhuwelijken, maar ook elders in de wereld.

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief