fbpx

Jana Vikas

Corona heeft voor veel problemen gezorgd in de wereld, alsook bij leerlingen in Odisha. De scholen waren bijna twee jaar dicht door constante lockdowns, waardoor de kinderen en jongeren – net als bij ons – thuis online les moesten volgen. Doordat vele leerlingen en studenten in India niet over smartphones, laptops of internetverbinding beschikken, hebben ze een leerachterstand van soms wel twee jaar opgelopen.

Jana Vikas is een organisatie die zich inzet voor educatie, minderheidsgroepen, gendergelijkheid, vrouwenrechten en mensenhandel. Father Madan is sinds 2016 de verantwoordelijke van Jana Vikas en is erg begaan met de kinderen.

Het doel van Jana Vikas is om 1000 kinderen verspreid over 10 dorpen te helpen hun leerachterstand in te halen. Voor drie jaar lang (2022 tot 2025) krijgen kinderen vanaf het eerste middelbaar 2u per dag (bij)les om terug mee te zijn met het ritme van de school. Naast het les volgen, krijgen de kinderen ook activiteiten aangeboden zoals sport, spel en muziek. Daarnaast zijn er bijeenkomsten en andere activiteiten zoals workshops over gendergelijkheid.
Eén keer per maand gaan ze naar een psycholoog om hun welzijn te verbeteren en om hen sociaal-emotioneel sterker te maken.

Jana Vikas stelt leerkrachten aan voor het project. Ook zij krijgen coaching en trainingen om (bij)les te geven aan de leerlingen en ze krijgen materiaal om de lessen te kunnen geven.

De Indische overheid gaf studiebeurzen aan leerlingen en studenten die het minder breed hebben, op voorwaarde dat ze minstens 50% haalden op hun examens. Veel van de kinderen en jongeren behaalden door de grote achterstand geen 50% en kregen dus ook geen studiebeurs. Dit was uiteraard niet motiverend om verder te studeren.

Dit alles had grote gevolgen in Orissa: er zijn terug meer kindhuwelijken, 92% van de kinderen verloor een taal en 49 089 leerlingen stopten met studeren.

Help kinderen hun leerachterstand in te halen en steun Jana Vikas!

Het project loopt tot en met 2025, dus je kan een doorlopende opdracht instellen om Jana Vikas maandelijks of jaarlijks te steunen tot 2025. Elke donateur ontvangt jaarlijks een update.

Steun dit project

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief