fbpx
Terug naar het overzicht

Seizoenen in India

Net als in België zijn er ook vier seizoenen in India, maar toch helemaal anders dan de seizoenen in België.

In India zelf lopen de seizoenen ook nog eens door elkaar, afhankelijk van het gebied. Er zijn grote verschillen in klimaat tussen het noorden en het zuiden van India.

Wil je naar India reizen, zijn de maanden oktober-november tot maart ideaal.
Voor de Himalaya reis je het best tussen mei en oktober.

Winter

De winter begint in de noorden in november en in het zuiden in eind december. Ze loopt tot eind februari.
Tijdens de winter zijn er warme en milde dagen, ‘s nachts wordt het koud (soms wel tot onder het vriespunt). In het noorden is er vaak ook mist in deze periode.

seizoenen in India - winter

Zomer

De zomer volgt meteen op de winter: maart tot mei.
De temperaturen in de zomer lopen gemiddeld tot 45 graden. Aan de kust is de temperatuur boven de 30 graden en in de Tharwoestijn loopt het wel op tot boven de 45 graden!

Moessonseizoen

Na de zomer volgt het moessonseizoen: juni tot september.
Tijdens het moessonseizoen valt er een grote hoeveelheid regen over een groot deel van India. Kerela (ligt in het zuiden) wordt getroffen in juni, daarna gaat de regen naar het noordoosten. De regen bereikt Delhi (ligt in het noorden) eind juni. Begin juli heeft het grootste deel van India neerslag. De moessonregen trekt zich terug uit het noorden in augustus en uit het zuiden (Kerela) in oktober. Het zuiden heeft dus het meeste regen.

seizoenen in India - moessonregen

Het moessonseizoen zorgt voor vele overstromingen en verwoest volledige dorpen. Wij hebben een noodfonds dat o.a. gebruikt kan worden voor de heropbouw van de huizen na de overstromingen. Meer info over het noodfonds vind je hier.

Periode na moessonseizoen

De periode na het moessonseizoen loopt van oktober tot november (noorden) of december (zuiden). Tijdens deze periode is er rustig weer. Niet te warm en niet te koud.

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief