fbpx
Terug naar het overzicht

Update Covid-19

Update 23/04/2021:

Een tweede golf van coronabesmettingen treft India. Er is een nieuwe variant ontdekt die zorgde voor een groot deel van de nieuwe besmettingen, vooral bij jonge mensen. Twee derde van de gehospitaliseerde patiënten is jonger dan 35 jaar. Dit hoeft volgens viroloog Steven Van Gucht niet te maken te hebben met de nieuwe variant, maar kan te wijten zijn aan de jonge bevolking in India. Zo’n 65% van de inwoners is jonger dan 35 jaar. 

Er zijn meer besmettingen dan ooit tevoren. India had de voorbije 24u meer dan 314.000 nieuwe besmettingen. Dit zijn meer besmettingen op één dag dan alle inwoners van de stad Gent samen. Tijdens de vorige golf waren er zo’n 92.000 besmettingen per dag. 

De ziekenhuizen kunnen de toestroom van nieuwe patiënten niet meer aan. Men spreekt van ‘hospitaalhorror‘. Patiënten worden beademd in veranda’s en parkings, anderen krijgen een zuurstofkit mee naar huis. Er is jammer genoeg ook een tekort aan zuurstof. 

Politici kondigden de voorbije weken aan dat het ergste voorbij was en de vaccinatiecampagne loopt. Hierdoor gingen religieuze festivals en verkiezingsmeetings van president Modi door, die mee zorgden voor het oplopende cijfer van besmettingen. In Haridwar kwamen honderdduizenden hindoes uit het hele land samen voor het Kruikenfeest en een onderdompeling in de heilige rivier Ganges. Artsen spreken van een vals gevoel van veiligheid bij de bevolking. 

Een andere oorzaak van de vele nieuwe besmettingen kan de uitstroom van dagloners vanuit de stad naar de dorpen zijn. Net als bij de eerste golf en de lockdown over het hele land, proberen mensen, vooral arme dagloners, de stad te verlaten omdat ze vrezen dat ze zonder inkomen zullen vallen doordat ze niet meer kunnen werken. 

In januari is India begonnen met de vaccinatiecampagne, maar deze loopt erg traag. Zo’n 8% van de 1,3 miljard Indiërs is gevaccineerd. 
75% van de vaccins in andere landen komt uit India. Door de piek in eigen land moet India de uitvoer van vaccins naar het buitenland uitstellen.

Ook in Europa zijn reeds tientallen gevallen bekend van de nieuwe variant, waarvan enkele in het Antwerpse. 

Terug naar het overzicht

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief