Diwali is het Indische lichtfeest en kan je een beetje vergelijken met Kerstmis. De huizen worden versierd met lichtjes en er wordt vuurwerk afgestoken. Er worden ook olielampjes gemaakt die ze dan op de Ganges in het water laten drijven. Het feest viert de overwinning van het goede over het kwade of het het licht over de duisternis. Verder komen families samen om te eten, lekkernijen te proeven en geschenken uit te wisselen.
Hindoekalender
De datum van Diwali is elk jaar anders en wordt bepaald door de Hindoekalender. Deze kalender volgt de cyclus van de maan. De maanden worden bepaald door de stand van de maan en starten telkens met een volle maan. Diwali valt op de nieuwe maan van de maanmaand Ashwina die begint op de zevende volle maan van het jaar. Dit jaar is dit op zondag 27 oktober en in 2020 valt dit op 14 oktober.
Het feest wordt vijf dagen lang gevierd, waarvan de derde dag de belangrijkste is. Deze dag staat in het teken van de godin Lakshmi, de godin van het licht.
Religies
Verschillende religies vieren Diwali. Ondermeer hindoes, jains, skikhs en boeddhisten. De laatste jaren wordt Diwali ook wereldwijd steeds meer gevierd. Met uiteraard feestelijkheden in Engeland, maar ook in Amerika en andere Aziatische landen. Ook bij ons komt er meer interesse in de feestdag. Zo kon je dit jaar voor het eerst in Gent Diwali vieren onder de stadshal.
Leuk weetje
Op de vijfde en laatste dag van Diwali wordt de band tussen broer en zus gevierd. Hierbij zal de broer het huis van de zus bezoeken.
Oogstfeest
Voorafgaande aan Diwali is er in sommige regio’s een oogstfeest waarbij de velden worden platgebrand. Dit is een van de redenen waarom de luchtkwaliteit in India rond deze periode nog slechter is dan gewoonlijk. Daarnaast is er ook drukker verkeer en tal van vuurwerk dat tijdens Diwali afgeschoten wordt. Milieuactivisten proberen dan ook een verbod op vuurwerk te krijgen, terwijl religieuze aanhangers dit zien als een aanval op hun cultuur.